Førstereis gutt

Vist 2124 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Takk for tommelen John.

Min onkel fars bror var kaptein og en annnen onkel mors bror var stuert begge i uteriksfart.
Derfor ble det slik at min storebror og min fetter fikk prøve seg som førstereisgutter, med lovnad om at de ikke skulle bli lenge på sjøen de var bare 16 år gamle den gang og jeg gikk i barneskolen. Min bror var deksgutt og kom hjem som matros,havnet i psykiatrien veien videre: undestimulert og null tilbud. Det ble tøffe år for mine foreldre. Min fetter tok skipperskolen, ble styrmann og første reis som kaptein omkom han i Amsterdam bare noen og tretti år.
Men jeg fikk mitt første kamera fra amerika av min bror med fast blitz og lommeradio så jeg kunne lytte til radio lux etter min far hadde slukket lyset på rommet på loftet til min søster og meg. Gode og tøffe minner.
Kjente litt på det da jeg leste i avisen om deg i dag Dag-Geir. fine sider i BA idag…

Må bare få berømme din kommentar Inga-Alice selv om det er en stund siden du skrev den. Ja du vet en gjorde hva som helst i de årene av lovnader til foreldrene bare en fikk underskriften så en kunne komme seg til sjøs. jeg vet ikke hvor lenge jeg maste på mor, hun var sikkert trøtt av maset og ga til slutt etter. Kan godt tenke meg at det ble tøffe år for dine foreldre, håper det gikk bra til slutt. Hva døde din fetter av ? Ja den tiden husker jeg godt da vi lytte på radio lux, tenker på det med glede.

Som ansvarlig for unge og førstereisende viste min fetter(kapteinen veien for noen unge i land og hvor de skulle ta veien…da han selv gikk tilbake til båten, ble han meldt savnet og funnet i sjøen noen mnd senere… tøffe tak for oss alle og de som var hans nærmeste, bror, far og mor. Hans grav er på Nygårs Kirkegård.

To tøffe historier om to flotte førstereisgutter…. som hadde sine drømmer og forventninger og som jeg også hadde de vokst opp med kinaposelen, urner, kamferkiste vakre postkort til bruk i geografitimene våre..fordi vi hadde en onkel kaptein og en onkel stuert… det var fest og som julaften hver gang de kom hjem. Så drømmene startet vel slik for disse to…. unge førstereisgutter.

Ja det var trist for din fetter og dere. Dere fikk vel aldri vite hvofor han havnet i vannet? Det kan jo også ha vært noe kriminelt bak det, en mann som stille å rolig på vei ombord kan bli overfalt, det har skjedd flere ganger. Men selvsagt er dette bare en spekulasjon fra min side. Da er han gravlagt samme sted som mine slektninger.

Ja du har evig rett Inga-Alice, det var slik drømmen startet. Du vet den gang var det så mange som reiste ut til sjøs. Når de kom hjem fortalte de fantastiske historier som trollbandt oss. Jeg vet at jeg selv drømte om å reise ut allerde da jag var 13, men kom ikke ut før jeg ble 15. Ja jeg husker også det var stort når vi skulle hjem, og jeg visste at det var det også for dem hjemme når vi kom. Ofte hadde vi vært ombord et helt år eller mer, så når det nærmet seg var vi veldig giret.

Annonse

Nye bilder