Det Nordnes som en gang var

Vist 5320 ganger. Følges av 8 personer.

Kommentarer

Nordnes er en flott bydel og har en lang historie med mange flotte minner. Krutthuset er en gammal bygnig som ligger ved akvariet og da jeg var fotballtrener så skiftet vi og hadde møter der inne. Ellers var det på nordnes de siste utedoene i byen ble fjernet for endel år tilbake. Flere hus på Nordnes har en fantastisk historie i veggene der folk bor i dag. Jeg husker noen som skulle pusse opp boligen og fant gamle aviser i veggene fra tidlig 1900 tallet og med bilde av Nordnæs Bataillon.

Jeg takker for kommentaren. Ja jeg skjønner at du er kjent der ute. Var du trener for Nordnes? Jeg var med som gutt på dugnad å bygge opp den fotballplassen som legger der. Ikke den som er nu men det første som ble sanert da de laget garasje under.
Ja jeg hørte også at de fant gamle aviser i veggene, håper du vil lese den bloggen som legger nederst på min blogg side som heter “Byrommene som ble borte”

Det var en liten grusbane jeg trente småguttene og senere guttelaget til Nordnes på 80 tallet. Så har vi de berømte Lavettehusene ( ikke sikker på om navnet er rett) som i dag eies av kommunen. De har en historie også som går tilbake i tid. Jeg har også hørt om at der skal være en tunell ned under Fredriksberg festning, noe jeg er usikker på om noen har funnet. Det er et gammalt hus som står ved klosteret like etter Knøsesmauet som har en lang historie. Ellers vet jeg om Nordnes kompagni som marsjerte alt på 1780 tallet ved Nykirken og opp imot klosteret. Kanskje de var forløperne til Bataillonen.

Ja det var den grusbanen vi bygget på dugnad, mener den var ferdig i 1961 da jeg var 14 år. Jo du har rett de heter Lavetthusene.Jo den tunellen er riktig har selv vært inne i den, selv om det er mange år siden. Ja der er mange hus på Nordnes somhar en historie. Det med buekorpset vet keg ikke noe om, selv om jeg gikk o Nordnæs i 5 år. Vi gutter hadde vårt eget korps som gikk om onsdagen, det kaldte vi Nordnæs kompani, men dette varpå 1950 tallet.
Bor du i Bergen eller ?

Ja, Jeg bor oppe i hødden og ser ned på reblublikken hver eneste dag og ser de gamle skutene som ligger innenfor tollbodkaien. Jeg har lest mye buekorps historie og Nordnes Kompagni marsjerte i allefall på 1870 og inn på 1800 tallet, så ser jeg dere tok det opp igjen på 50 tallet :-) Jeg har gått i Mathismarkens Bataljon og ble sjef i 1980 og 81 og har som interesse buekorps historie og er en som liker alle buekorpsene vi har i byen.
Det er flott tradisjon og som man sier der gutter blir menn. På klosteren ligger der noen eldre murhus og jeg vil tro de er av de eldste byen. Jeg har vært inne i endel av disse og de er flott pusset opp. Ellers håper jeg at Fredriksberg festning får være Batallionens ene merke og at ikke porten åpnes for alle. Jeg er imponert over stifter huset til Nordnæs korpset som er plassert på freddaen :-) Ellers har Nordnes byens flotteste sjøbad som snart fylles opp av mange som vil både stupe og ta seg en dukkert.

Hei
Ja i Hødden er det fint å bo, skulle jeg tro og spesielt hvis en har utsikt til havnen som jeg oppfatter at du har. Som deg er jeg også begeistret for buekorps, enten det er Nordnæs eller som i ditt tilfelle Mathismarken, men selvsagt står Nordnæs meg nærmest. Når du nevner de elødre murhusene så er det kanskje bydelshuset du tenker på, det var jo opprindelig 2 hus som sener ble slått sammen til et og innholdt da et lite hotell. Du skriver om tilgangen til Fredriksberg, jeg er sikker på at den dagen studentene får fri tilgang til dette område så vil Fredriksberg være ødlagt. Nordnæs har jo stor verdier der opp i form av dokumentasjon, deri også stifterhytten. Jeg er medlem av Ngf og gikk med gamlekarene i fjord på 150 års dagen, var selv soldat da korpset ble 100 i 1958. Du burde derfor kanskje gå inn på min blogg her på origo å lese de stykkene som har i seg dette med buekorps, det er “Burkorps, Taliban og Amir Payan” og “oss tegnet for de unge sterke”
hilsen Dag

Jeg har langet ut imot Payan sin manglende forståelse for buekorps. Jeg tenker på de murhusene på andre siden av bydelshuset, rett nedenfor parkeringsplassen. Der hvor smauene starter ned imot gågaten. (Strandgaten). Det er mye interesant som har historisk verdi for Bergen når det gjelder reblublikken.

Les her om reblublikkens opphav og historiske funn og plasser. Nordnes har over mange hundre år vært en del av Bergen og Jeg kan mene og tro at selveste Christian Michelsen marsjerte som barn i Nordnæs korpset. Kjenner også godt Arne Ellingsen som dessverre ligger på sykehus og museet over alle museum var stengt lørdag.

Buekorps i seg selv rommer så mye mer enn trommer og eksersis. Jeg hadde ikke vært den jeg er i dag om det ikke var for den skolen buekorps gav meg.Jeg er evig takknemmlig for det gode kammeratskapet som er selve fundamentet for buekorps tradisjonen.

Ja han måtte klegge seg flat han godeste Payan, men jeg tror han slåst mest for seg selv, enn for sv.
Ja da ere jeg med Cortpiil smauet der Amaile Skram var født. Ja de er flotte hus, så de vant en pris for ikke så lenge siden.
Takker så mye for opplysningen og linken du sender med. Ja Ellingsen bor jo på Nordnes, så i avisen at han var på sykehus. jeg snakket altid med ham når jeg traff ham og det gjorde jeg ofte.Jeg har arbeidet på Neptun i nesten 30 år så derfor traff jeg han ofte. Får nå håpe han blir frisk igjen, jeg er ikke sikker på hvor gammel han er.

Ja jeg kan være enig med deg i dine betrakninger om buekorps.

Min farfar Johannes Lillevik m/fam bodde i nordnesveien 6,som brant ned i 1940.
Huset hadde også butikk i 1 etasje. har du kjennskap til dette,ev bilder.
Mvh
Øystein Lillevik

Jeg vet jeg har et bilde der du kan se strøket, men tror ikke jeg har et bilde av nr. 6. Det bilde jeg tenker på er et bilde der vi såvidt ser nr. 8, men det gir jo en god pekepinn på hvordan stedet så ut der før de fatale bombene i juni 1940. Jeg skal sjekke bilde arkivet og komme tilbake til det Øystein.

Hei Øystein.
Jeg har dessverre ikke funnet noe om Nordnesveien nr. 6 og heller ikke bilde. Det nærmeste jeg kommer er bilde under her der du ser Nordnesveien slik den var frem til de fatale bombene i juni 1940. Her har jeg satt husnummer på husene og du ser nr. 8 som var nabohuset. Legg merke til at du fra denne vinkelen ikke ser nr.12 som i dag fortsatt står der, heldigvis, men har fått nytt nr. i dag nr. 40.

Foto Olai Schuman Olsen
Her er et bilde der du ser Nordnesveien fra andre siden mot sentrum. Her står nr. 20 fortsatt igjen men er i dag nr. 46. Helt borte på høyre side ser du A som er nr. 10 og B som står fortsatt men er nr. 40 i dag.

Nå vet ikke jeg hvor mye du kjenner til dette strøket så derfor tar jeg kanskje litt for mye i, men for å gi deg en pekepinn i tilfelle du ikke kjenenr særlig godt til det, så kommer litt her.

Under ser du et kart fra 1913 med de blå strekene som viser hvordan dagens bygninger står. Der har jeg merket av A som er Nordnesveien 12 i dag 40. Så er det B som er Nordnesveien 37. Så er det C som viser Nordnesveien nr. 6. Til slutt har jeg satt opp D som den gang het Tollbodallmenningen nr. 25 men som i dag er Haugeveien nr. 13. Som du vil se så lå nr. 6 omtrent rett over hjørne på dagens nr. 37.

Under her har jeg satt inn et bilde fra samme område tatt i juni 1955 jeg har brukt de samme bokstavene.

Under her setter jeg inn et bilde fra dagens situvasjon med de samme bokstav merkene.

Helt til slutt et gate bilde lastet ned fra Gule sider med de samme bokstav merkene.

Hei!
Jeg er kjempeimponert over deg, Dag-Geir! Du er jo en vandrende historiebok! Utrolig hva du vet om Nordnes, og det du ikke vet, finner du ut av, Jeg bøyer meg i støvet. For en lykke at du interesser deg for dette, og deler med oss! Takk skal du ha!

Takker så mye for det du skriver Åse.

Er så enig Åse. Vi er heldig som har deg Dag ;)

Takk til deg også Torill, setter stor pris på det.

Det er flott å se bildene ute fra “republikken” flott minne og gater som før var for hest og vogn, men som i dag er delvis bilføre.

Ja du har så rett Stig, jeg husker godt hest og vogn i de gatene. Var du ikke i sntrum i dag å så alle de flotte buekorpsene som skulle ha fellesutmarsj?

Jo,eg kjøpte lodd av Wesselengsgutter og eg så på utmarsjer, no er det en uke te dagen, Buekorpsenes dag. Ta på det ordenen så sees vi og snakkes på dagen. Du vet no kem eg går med går eg ut fra.

ja tenkte nettopp på deg da jeg gikk forbi disse buekorpsene, var det ikke Wesselengens du går for?. Vi skal være barnevakt den 14, de skal ligge her hos oss, så jeg vet ikke helt om jeg rekkker det men håper jo på det.

No må du gi deg! Eg har aldri gått i Wesselengens, selv om de stiller opp nedfor vinduet mitt. Det er jo den 15 mai, så då får du sikkert fri te å kle deg og gå under fanen ta Nordnæs.

Hei igjen
Jeg takker igjen for bildene og info fra områdene rundt nordnesveien 6. Etter brannen flyttet min far m/fam til strandgaten 138. dette huset strøk med 20 april 1944,slik at min far m/fam hadde sterke opplevelser 2 ganger. Har du tilgang til bilder av dette huset?

mvh

Øystein Lillevik

Hei Øyvind Veldig fint at du syntes det er bra. Det jeg kan si deg om Strandgaten 138 er at dette huset ikke ble revet før påslutten av 1960 tallet. I kjeleren holdt smeen Sletten og Jensen til. Jeg har mange bilder av dette huset, men legger ved et som er tatt i 1962. Men nabohuset ut mot selve Nordnes nr. 140 det røk med. Men er du sikker på nummeret så er nok det feil at nr. 138 gikk med i 1944. Men strekt skadet ble det jo,men det ble fikset. Som du vil se så lå nr. 138 den gang inneklemt mellom blokkene. På husets høyre side sett forfra gikk Schreudersmauet opp.

Strandgaten 138 står idag på Gamle Bergen.

Hei, er helt ny i bloggen din. Er oppvokst på Nordnes i Haugeveien og gleder meg til å lese all informasjonen du har samlet. Leste om pinaren og minnene strømmet på.

Hei Inger, Takker for det du skriver, Det gleder meg at du syntes det gir deg noe, du vet en gang Nordnes-jente alltid Nordnes-jente, samme med oss gutter.

Artig å lese. ha rikke fått med meg at denne Payan vil gjøre endringer vedr. Fredriksberg. Han får bare holde seg unna.

Det er riktig at det går en tunnell fra Fredriksberg , og den skal gå helt ut til Nordnæspynten. jeg har vært inne i den , men fikk ikke gå så langt,

Historien om Pinaren kunne vært min egen. Angsten som for gjennom oss, når damen i hvitt kom inn i klassen…..Husker en i klassen klamret seg til pulten, så de dro både ham og den store tunge pulten ut på gangen. men de måtte gi seg til slutt.

Ja jeg mente den gikk slik som du skriver her Arvid, men det er så lenge siden så jeg må innrømme at jeg ikke husker det for godt. Heldigvis er Payan ute av bilde så han kan ikke skade korpsene lengre.
Jeg skrekk å gru hvordan de holdt på da vi gikk på skolen. Takk for tilbakemeldingen setter pris på tilbakemeldinger.

Første gang jeg ser på bildene. Er på jakt etter et gammelt bilde av Nordnesveien 32 ( nå 66 ) fra tidlig 50 årene eller før krigen, da var det hage foran huset. Huset ble bygget av min tipp tipp oldefar i 1827, i 1885
bygget min oldemor om huset som har vært i familiens eie siden de ble bygget!

Jeg skal se hva jeg kan finne eller har om nr. 32 Det er et fint hus som git meg minner til min barndom. Intr. opplysninger du kommer med.

Annonse

Nye bilder