Mytterister

Vist 1774 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Takk for den Morgan.

Dette var artig å lese..
-Min far fortalte at han hadde vært med på noe lignende, og han var 1.marskinist. Men han gikk i land i -67..
- Min sønn går nå i han`s fotspor.
(hovedtyngden av et mannskap på 27 er fillipinere)

Takker for din fine kommentar Unni D. Siden din far gikk i land i 1967 kan det ikke ha vært samme båten, men der var jo en del rare saker som hente til sjøs uten at det kom ut. Jeg var som din far 1. Maskinist da jeg sluttet på sjøen da rederne begynte å hive de norske sjøfolkene i land, de var blitt for dyre. Noen av historien til alle disse sjøfolkene kom aldri frem i lyset, men takket være Edvard Pettersen så har en del kommet frem i lyset. Som blant annet mitt første skriv om sjølivet Førstereis gutt som forteller litt om unge norske gutter sitt liv til sjøen.
Jeg håper din sønn for et godt liv på sjøen, vi trenger norske sjøfolk.

Nok en fin-fin artikkel som jeg ikke har sett før nå.

Jeg takker så mye Bjørn-Erik, setter pris på det du skriver.

Hallo Dag-Geir.
Litt seint ute med komentarer, men jeg oppdaget ikke denne siden før nå.
Var Gnist ombord I 1971, hadde blant annet min kone og lille datter med ombord fra Stavanger via Hamburg og Panamakanalen til Japan. Gikk iland først i januar 1972 I Panama.
Jeg var også ombord under det andre mytteriet, det var ikke i Long Beach, men I Mobile, Alabama. Husker ennda da emigration kom slepende ombord med rømlingene I håndjern opp gangveien. Årsaken til motsetningene mellom de to grupperingene, var religion. De som stakk iland var Bisayan (Muslimer), mens den andre grupperingen var Tagalo (Katolikker). Det har visst alltid vært motsetninger mellom disse grupperingene, så det hyrekontoret som som hadde satt sammen dette mannskapet, hadde antagelig hatt det travelt

Hei Arne Takker for tilbakemeldingen. Da har vi jo reist sammen. Det er sikkert riktig det du skriver at det var i Mobil det hente. Ja jeg også husker når de kom med rømlingene. Det er iallefall en båt som sitter fast på minne hinnen. Jeg var ikke i Norge med båten, men syntes jeg kan huske din kone og lille sønn, men er ikke helt sikker. Men det var moro at du tok kontakt. Kanskje du harf mer å fortelle meg som jeg ikke erindrer. Husket heller ikke hva motsetningen var før du skriver det mellom disse to gruppene, så takk for det.

Hei igjen, Dag-Geir.
Takk for hyggelig svar. Ja, jeg husker navnet ditt, men jeg tror ikke jeg ville ha kjent deg igjen om jeg hadde møtt deg på gata idag. Det er jo tross alt over 40 år siden nå.
Den turen vi hadde kona og dattera mi med ombord, var vi i Muroran, på den nordligste øya. Der var det et velferdsapparat som arrangerte tur for oss opp til Sapporo, slik at vi fikk se anleggene som OL skulle arrangers i et halvt år senere. Det var jo kjekkt å ha vært der, når jeg satt hjemme og så bildene fra OL.
Det var vel i Hamburg du kom ombord. Da hadde vi slingret oss I ballast fra Stavanger og ned dit.
Den turen dere slo hull I skutesida, matte vel ha vært turen etter at jeg gikk iland. Det var iallfall ikke samme turen som vi hadde mytteriet i Mobile, for da var jeg med ned til Østen etter det

Du har god husk Arne, men det skal noe til å huske folk igjen etter 40 år. Lite bilder har jeg også fra den tiden. Jeg hadde et fotoapp. den gang men mistet da jeg skulle hjem. Hadde vert artig å se de bildene jeg tok den gang. Da er det også letter å huske igjen personer. Rart i grunnen at jeg ikke husker for vi var ikke så mange norske. Mener der kom en flipiner etter at du dro som ikke var helt stødig på jobben. Jeg var på sjømannskirken å så opptak av øvelsene i OL. Jeg husker ikke eksakt hvor jeg gikk ombord, men det kan nok stemme det du skriver om Hamburg. Jo jeg mener det var samme turen for de av mannskapet som gjorde opprør var slik jeg beskriver i min historie.
Ha en flott lørdagskveld om du leser dette i dag

+Hei igjen, Dag-Geir.
Takk for svar, og det er nok kanskje på sin plass å rette litt på meg også. Jeg mente bestemt at jeg var med ned til Østen etter mytteriet, men nå er jeg begynt å tvile. Jeg gikk vel muligens iland da vi passerte Panama etter å ha vært I Mobile og lastet korn, så der har jeg mistanke om at du har rett. Det kan vel stemme at det var en filipiner som overtook etter meg, men jeg møtte ham aldri, så jeg aner ikke hva det var slags type.
Vedrørende det første mytteriet, så har jeg det for meg at det må ha vært våren 1970. Jeg kom ombord sommeren 1970, og avløste han gnisten som var ombord under mytteriet. Har desverre rotet bort sertifikatet, så har ikke noen exakt dato, men dattera mi var ca 4 mnd da jeg reiste, og så henne ikke igjen før hun var nesten 1 1/2 år i Stavanger.
Ønsket om en flott lørdagskveld returneres så gjerne.

Annonse

Nye bilder