Tyskebryggen Tyskertøser og en krigshelt.

Vist 2612 ganger. Følges av 8 personer.

Kommentarer

Nå går det an at Vertskapet sørger for at man kan bruke Facebook kontoen sin når en bidrar her, syns at det er mye bedre, for da går det an å bidra uten å være innlogget på Origo, og det når et støre puplikum

Vel nå brukte jeg facbook og skal nok kanskje huske det for ettertiden, takker for tipset Stein Ove.

Behandlingen av jentene som forelsket seg i en tysk soldat og disses barn er en stygg skamplett på Norges historie! Ære være Ragnvald Hommen og andre som engasjerte/engasjerer seg i disse direkte overgrepssakene, som jeg synes er mye viktigere enn navnet Bryggen/Tyskebryggen. Det dreier seg tross alt bare om navnet på en husrekke; et hån og en forakt som forfølger mennesker inn i neste generasjon er langt, langt verre.
Jens Bjørneboe holdt på å få ødelagt forfatterkarrieren sin da han talte “tyskertøsenes” sak i romanen Under en hårdere himmel, som utkom midt på 50-tallet. Det SKULLE hates, og hatet skulle holdes ved like! Hva slags nasjon er det som lar hatet sitt gå ut over selv små barn? Under landssvikoppgjøret, en skam i seg selv, var det ofte “småfisken” som ble tatt; som “tyskertøsene” og de som hadde sagt og/eller skrevet et skeivt ord under okkupasjonstiden. Den store fisken, de økonomiske krigsprofitørene, gikk som oftest fri.
Byrådet er forøvrig i denne (Tyskebryggen), som i mange andre saker, både arrogant og nonsjalant.
Takk for nok et flott innlegg, Dag Geir, og fred over Ragnvald Hommens minne.

Takk for en ny,flott artikkel

Du har så mye rett i det du skriver Mosly er så enig så enig. Jeg kan ikke fatte hvorfor de skal få så lang straf fordi de forelsket seg i tysker. Men greit nok at hatet i 1945 var stort mot alt tysk, men vi må jo komme over det og uten et oppgjør så gjør vi aldri det. Jeg er også enig med deg at dette med kvinene er mye viktigere en navnet på en husrekke. Men samtidig så er det en del av at vi ikke vil bli ferdig med denne krigen. Takk for dine fine ord Mostly

Enig med deg, Dag Geir. Å ta tilbake navnet Tyskebryggen ville vært en flott symboleffekt om at krigen og hatet, etter snart 70 år, er over! Noen som har tenkt på “Hansabryggen” som navn, forresten? Hanseatene var jo ikke bare tyskere! Forresten, i vår historieløse samtid ville nok folk tenkt ØL . . .

Tøser, tyskertøser og forelskede jenter.
Det var ganske stor forskjell mellom de ulike gruppene av jenter som hadde kontakt med tyskerne.
Noen var tøser før krigen, noen lot seg lokke av fester og noen forelsket seg i en ung mann fra Tyskland.
De er rimelig kjent at blant dem som festet var det angivere, andre ble pumpet/lurt med alkohol.
Den største feilen som ble gjort var at alle ble greid under samme kam.
En bør også merke seg at det var personer som ikke hadde vært aktive under krigen som stod for klippingen.
En jeg kjente meget godt, engelsk agent (SIS) under hele krigen snakket med direkte forakt om den måten mange kom ut fra hjemmestedene sine på etter krigen.
Han hadde ikke sett dem under hele krigen.
Selv hadde han vært i flere trefninger, blitt truffet to ganger.
Denne gruppen holdt seg i ro og holdt kjeft, stort sett.
De som ikke gjorde det er nå blitt helter, særlig en.
Profitørene, rørte man ikke, de var arbeidsgivere og det var behov for arbeidsplasser.
På den annen side er det lett å være etterpåklok.
Hvem vet hvordan folk hadde reagert om det hadde vært i dag?

Takk for fine ord Kurt.

Ja Mosly hadde hadde vært en fin symboleffekt for nettop det du skriver. En veldig fin tanke og et godt tegn for oppgjøret er i havn.

Du Dag -Geir som vet mye om Bergens sin stolte historie, Burde fortalt om Bergen som Kaffe by, det er ikke bare Friele som har Brendt kaffe i Bergen, Vi har MG RISØEN som holdt til i C. Sundtgate frem til 1966, da MG Risøen,DOLLAR Kaffe, 101 kaffe, og SOLO kaffe, slo seg sammen og vi fikk Univest, som holdt til i Fjøsangerveien, hvor REMA 1000 er i dag

Ja selvsagt var der forskjell på kvinne som var sammen med tyskere under krigen Thor, men likevel så syntes jeg de har fått urimelig lang straff om de i det heletatt fortjente straff. Noe ble rett å slett bare forelsket og måtte lide for det. Det er iallefall på høy tide med et oppgjør. Takk for kommentaren din.

Ja det kan jo være et tema det Stein Ove. Skal se hva jeg finner om de nevnte brennerier. Jeg selv husker berneriet som kom i Strandgaten litt forbi Nykirken, det luktet fælt når de brant kaffe. Hvor lenge de var der vet jeg ikke. Polet var i de samme lokalen, men nå er der en butikk.

Hei Dag-Geir Bergsvik Knudsen, først vil jeg takke deg for alt det flotte du skriver om fra Nordnes.Jeg er født i Fredrigbergsgate 28b som ligger rett over sturt skolen, vi kjøpte oss hus på Klosteret i slutten av 60 årene..
Det jeg mener å huske om MG RISØEN er at vi gutta kalte dette høye huset for FRILE BYGGET..
Aner ikke hvorfor, så lurte jeg på om du har bilder fra der vor Margiten hadde butikken sin, min fetter bodde i huset ved siden av..
Dette het vell Lille Strandgaten, og ble ikke noen av husene som de rev på Nordnes flyttet ut til Gammle Bergen..?Takk for en helt utrolig flott serie og jeg håper du kommer med mere av dette, joda pineren husker vi jo alle som gikk på Nordnes skole på den tiden…Hilsen fra Viggo A.Evensen jr..

Takk for en fin tilbakemelding Viggo setter alltid pris på det. Ja det huset kjener jeg godt til var ofte der borte. Dessverre har jeg ingne nærbilder av butikken til Margitten, skulle gjerne ha hatt det selv. Nei det het ikke lille Strandgaten. Det het Nordnesgaten. Men den gaten minket etterhvert som de nye blokkene reiste seg og fikk navnet Strandgaten, synd i grunnen at ikke denne gatstumpen fortsatt kunne hete Nordnesgaten fra Tollboden og ut.
Ja pinaren sitter der, der fabtes ingen kjære mor. Hilsen fra Dag-Geir

Jeg ser på noen av de overstående innlegg at ordet “landsvik” er brukt – dette tabu-temaet som de fleste fraskyver seg når man kommer inn på det.
For mitt vedkommende henleder man i første omgang oppmerksomheten til frontkjemperne og dem som var i tysk tjeneste under krigen.
La meg få lov å spørre; Hvordan betegnes de menneskene som hadde delt statsborgerskap ? De var både tyske og norske fordi en av foredrene var tysk statsborger. Selv om de bodde i Norge ble de tvangs-innkalt til tysk tjeneste.
Med andre ord “landssvikere” mot sin vilje.

Ja det var nok mye galt som skjedde etter krigen, jeg har kun sett film og lest om slike ting..
Det virket på meg som om de rike eller de med rette forbindelser slapp unna med alt, dette var jo Nordmenn som solgte og levde på stor hånd på grunn av tyskere..
Desuten bør vi ha med hva USA gjorde i Tyskland fra 35 og til krigen var over, de ga jo Tyskland syntetisk olje slik at de kunne innvadere Polen, fly og andre kriks matriell brukte jo dette..
Ingen fra USA ble tiltalt og de dro hjem igjen da krigen var over og hadde med seg masser av penger , men slik er jo livet…Noen må i gapestokk og noen bare slipper unna alt på grunn av viktigheten av oljen+++++++

Ja det er ikke så lett å svare på ditt spørsmål Tinus. Må innrømme at jeg selv ikke har tenkt i de baner som du beskriver, men selvsagt er der noe i det.

Tinus tar her opp forholdet delt statsborgerskap. I følge tyskerne var man tysk i tre generasjoner.
Pr. deres definisjon på den tiden er jeg tysk.
Dette skapte problemer for noen i krigen, de ble holdt øye med.
Farfar havnet i Sachsenhausen i 42, fulgt av den ene sønnen i 43.
(Farfar var norsk statsborger, født i Tyskland.1880)
De drev med noe illegal virksomhet, bl.a. aviser. Far var brannmann og fritatt for annen tjeneste.
Generelt var det nok slik at de som følte seg norske oppførte seg som norske og de som følte seg tyske oppførte seg som tyske. Noen fikk problemer.

Det visste jeg ikke Thor at de regnet tysk i tre generasjoner, klart da kunne mange norske få problemer den gang. Selv kom en del av min slekt fra Tyskland men det var helt tilbake til 1633. Da satt sikkert din farfar og hans sønn sammern med min onkel Håkon, som også var brannmann, i Sachenhausen. les her

Tinus, Thor Steinar og Dag-Geir, boken Fanget av krigen av nå avdøde Leif Koehler, tar for seg problemstillingen dere tar opp. Leifs far var tysk statsborger, som ikke hadde somlet seg til å få norsk statsborgerskap, det fikk store følger for familien, i kjølevannet av det tyske overfallet – og senere under okkupasjonen.
Boken anbefales på det sterkeste, den skildrer Bergen svært godt, og ikke minst hvor lite enkeltmennesket blir i malstrømmen som en krig skaper – fascinerende og sterk historie – om hvordan tilfeldighetene rår.

Dag Geir, hvem som satt sammen med farfar vet jeg ikke, men her er noen av dem.

Farfar fylte 60 år i 44, da ble han gjort stas på.
En noe dårlig kopi etter snart 70 år, men en på samme tid en kurositet.
Det er lagt inn som bilde, dermed pek og klikk for større bilde

Ja da kan det ikke ha vert lett Knut Georg, den boken for jeg se å få lest.

Jeg fant ikke navnet på min onkel på det kortet Thor, men han var der og ble hentet ut med de hvite bussene. Skulle ønske der var hans underskrift hadde vært ett lite klenodium.

Som du ser var dette de som satt på samme bord.
Det var en del bord.
Farfar ble også hentet av de hvite bussene.
De ble for øvrig bombet av Engelse bombefly, men ble ikke truffet.
Det kom etter hvert frem at Tyskerne brukte hvite busser til troppeforflyttinger.

Ja ser det Thor, men synd de ikke satte med samme bord. Kunne ha sendt det videre til min kusine og fetter, barn til onkel Håkon. Kunne tenke meg de benytte seg av de hvite bussene. Siden bror til din far var brannmann så er han kanskje med på bildet fra brannstasjonen der de får blomster etter hjemkomsten. Se her på bildet jeg har lagt ut

Her kan jeg ikke spare meg for å legge inn litt om “De hvite bussene”…:

http://fotomuseum.bergen360.no/-/image/show/1503026_da-det-var-en-hvit-buss-i-bergen

Det er fint Tinus, takker for den.

Ja, u har en flott blogg , Dag !!

Takker for det Tinus.

Annonse

Nye bilder